İlişkide Aile Etkileri

Tanıtım Videosu

İlişkide Aile Etkileri

Oturumda ele alınacak olan alt konular

Aile doğal bir yapı mıdır? Gerekli midir?
Aile normları nasıl oluşur?
Aile bizi nasıl hasta eder?
Psikolojik aile mirasını reddetmek mümkün mü? Nasıl?
Geleneksel Türk ailesinin temel sorunları
Bireyin gelişimine en uygun aile yapısı nasıldır?
Aile içindeki güç dengeleri nasıl değişir?
Rol dağılımı mı, rol paylaşımı mı?
Kardeş kıskançlığı neden olur, nasıl çözülür?
Mutlu aile mümkün mü? Nasıl?

***

“Uzun bir süredir ailelere doğup ailelerde yetişiyoruz. Ve özellikle izole çekirdek aile, yalıtkan ve yozlaşmaya yatkın doğasıyla hem bireydeki olası patolojinin dallanıp budaklanmasına, hem de mutsuzluğun kök salmasına elverişli ortamı sağlıyor. İnsan mutsuz olmayı, mutsuzlukta soluklanmayı, mutsuzluktan beslenmeyi (mecbur kalıp çöplükten beslenir gibi) ailede öğreniyor…

Ailevi mutsuzluğa baktığımızda karşımıza hemen her zaman iletişim ve etkileşim sorunları çıkar. Mutsuzluk içsel olduğu kadar interaksiyoneldir. Öznelerarası alandaki kara delik, tarafların yaşam enerjilerini, duygularını, doğal bağ kurma yeteneklerini, dolayısıyla mutlu olma ihtimallerini içine çeker, yutar, soğurur.

Dolayısıyla aile, mutluluk üzerinde son derece belirleyici bir faktör. Ama şunu da unutmamak gerek; alim de zalim de ailede yetişir. Ve ikisi de aynı aileden çıkabilir. Zalim, her şeyden önce kendine zalim ve sonuç olarak mutsuzdur. Alimse çoğu zaman zulmün/ mutsuzluğun üstesinden gelebilmek için alim olur. Ve bazen çocuklar, ebeveynlerinin mutsuzluğuna karşı kendilerini savunurken güçlenir, hem kendileri hem de başkaları için mutsuzlukla baş etmenin özgün yollarını keşfederler. Bir çok sanatçı, bilim adamı ve psikoterapist, insan canlısının bu dönüştürücü ve iyileştirici özelliğine örnektir.

Özellikle derin katmanda kurulan bağlar, karşılıklı anlayış ve dayanışma zemininde yapılanabilen ilişkiler, köken aileden gelen mutsuzluğa direnişin en güçlü desteğidir.

Hayatını alacaklı gibi yaşamak garantili mutsuzluktur. Ebeveynden tahsil edilemeyen ve vazgeçilemeyen alacakları yanlış kişilerden yanlış yöntemlerle tahsil etmeye çalışmak, kabul ve onayı yanlış yerde aramak ve bir türlü bulamamak, önemli bir mutsuzluk sebebidir. Aileden kalan mutsuzluk mirasını reddin yanı sıra, geçmişe dönük muhasebe defterlerini fark etmek ve uygun şekilde kapatmak, mutluluk için yeni bir sayfa açabilmek adına kilit faktördür…”

Alıntılar: Şule Öncü / Yatıyorum bir şey diyor musun?